Jdi na obsah Jdi na menu
 


Simpsonovi

8. 11. 2017

Simpsonovi (anglicky The Simpsons) jsou americký animovaný seriál vytvořený Mattem Groeningem v produkci Jamese L. Brookse, Ala Jeana a Sama Simona pro televizní síť FOX. Seriál satiricky pojednává o životě americké střední třídy představované rodinkou Simpsonů, zahrnující HomeraMargeBartaLízu, Maggie, dědu Simpsona, psa Spasitele a kočku Sněhulku. Odehrává se ve fiktivním městě kdesi ve Spojených státech, Springfieldu. Paroduje americkou kulturu, společnost, televizi a mnoho aspektů lidského života obecně. Groening pojmenoval animovanou rodinku po členech své vlastní rodiny, přičemž Bart (anagram angl. brat – spratek) měl představovat samotného Matta. Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii americké televize, seriál má aktuálně 618 odvysílaných dílů ve 28 řadách.

Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili 19. dubna roku 1987, ale jen jako dvouminutový skeč v The Tracey Ullman Show. Kresby skečů byly neumělé a během tří řad jich vzniklo 48. Poté si Simpsonovi vysloužili plnohodnotný samostatný seriál o délce 20–22 minut, jehož první díl se vysílal 17. prosince 1989. Simpsonovi se stali se prvním seriálem televize Fox, který obsadil místo v první třicítce nejsledovanějších amerických pořadů a to už svou první řadou. Ve Spojených státech se seriál vysílá v hlavním vysílacím čase.

 

Námět

Základní koncept Simpsonových vymyslel jejich tvůrce Matt Groening během patnácti minut, kdy seděl v čekárně u producenta Jamese L. Brookse, kterému měl dát námět na animovaný seriál. Groening původně uvažoval, aby byl seriál podle jeho komiksových stripů Life in Hell, pak ho napadl námět na Simpsonovy, jako na nefunkční rodinu.[2]

Rodina Simpsonových

Při volbě jmen hlavních postav seriálu se nechal Matt Groening výrazně inspirovat svou vlastní rodinou:[3]

  • Homer Simpson – Homer Groening (otec Matta Groeninga a jeden z jeho synů)
  • Marge Simpsonová – Margaret Groeningová (jeho matka), i když simpsonovská Marge se jmenuje Marjorie
 
Rodokmen Simpsonových

Základní rodinu Simpsonových tvoří rodiče Homer Simpson a Marge Simpsonová, děti Bart, Líza a Maggie, pes Spasitel a kočka Sněhulka II., která však nešťastně zemřela v díle Já, robot (15. řada). Líza si našla novou kočku Sněhulku III., která se jí nešťastně utopila v akváriu, i čtvrtá Lízina kočka Coltrane zemřela, tentokrát vyskočila z otevřeného okna, až pátá kočka, kterou Líza pojmenovala opět Sněhulka II. - ta jí zůstala. Další příbuzenstvo jsou sestry Marge Patty a Selma Bouvierovy, Homerův otec Abe Simpson, Homerova matka Mona Simpsonová, která je na útěku před zákonem a později v 19. řadě zemře, jeho nevlastní bratr Herbert Powell a nevlastní sestra Abie, poprvé spatřena v dílu Obtěžoval jsem anglickou královnu (angl. The Regina Monologues), až po postavy, které se nikdy neobjevily, pouze se o nich mluvilo. Mezi takové patří Homerův bratranec Frank, z kterého se později stala Františka, pak se dal k nějaké okultní sektě, kde mu říkají „Matka Shabooboo“.

Místa, ve kterých se seriál odehrává jsou různorodá, nejčastěji se děj odehrává ve fiktivním městě Springfield, bydlišti většiny hlavních postav. A jak říká sám Matt Groening: I když pocházím ze Springfieldu v Illinois, název Springfield jsem zvolil proto, že je to jedno z nejčastějších jmen měst a osad v USA.

Film

Související informace naleznete také v článku Simpsonovi ve filmu.

V roce 2006 se objevily zprávy, že Matt Groening souhlasí s celovečerní verzí seriálu. Film Simpsonovi ve filmu (The Simpsons Movie), uvedený 27. července roku 2007, má charakter dílu „protaženého“ do délky filmu.

Příběh filmu se točí kolem Homera, který zaviní největší katastrofu okolí Springfieldu. Celý film je tvořen pomocí 2D technologie, na rozdíl od mnoha 3D animovaných filmů (ale i ve filmu je několik 3D scén, evidentně renderovaných pomocí počítače). Většina kopií filmu má v ČR český dabing, stejný jako dabing seriálu.

Za pozornost stojí i fakt, že česky dabovaná verze filmu unikla na peer-to-peer sítě dříve než verze anglická.[4]

Vysílání v Česku

V Česku měli Simpsonovi premiéru 8. ledna 1993[1] na prvním kanálu České televize. Ta vysílala Simpsonovy takřka nepřetržitě. V posledních letech, kdy ještě seriál vysílala, však velmi často měnila vysílací časy i kanál - Simpsonovi se stěhovali z brzkých odpoledních do večerních hodin a opačně a také z ČT 1 na ČT 2. Koncem roku 2009 na seriál zakoupila vysílací práva FTV Prima a od 1. ledna 2010 začala nepřetržitě reprízovat všechny řady na kanálu Prima Cool. Denně se vysílaly vždy tři díly pravidelně od 18:50, později od 28. dubna 2012 vždy o víkendu také tři díly denně,od 18:30 ihned po sobě. Od roku 2015 vysílají 4 díly v 17:20, a o víkendu v 17:55. FTV Prima také již v prvních měsících roku 2010 začala s vlastní výrobou dabingu pro nejnovější, v té době dosud neodvysílanou, 21. řadu, na kterou měla zakoupená vysílací práva. Každým dalším rokem se pak na kanálu Prima Cool vždy na jaře započne s vysíláním další nové navazující, v době v USA ještě ne kompletně odvysílané, řadě. Tímto se tak Česko řadí mezi vůbec první země na světě, kde jsou Simpsonovi odvysíláni ve své vlastní jazykové mutaci. Česká televize skončila s premiérovým vysíláním Simpsonových v první polovině roku 2010, kdy dokončila 20. řadu a reprízovala 19. a 20. řadu, na které v té době ještě vlastnila vysílací práva. Od 20.10.2015 vysílá FTV Prima prvních 20 řad (až do epizody Hysterka Líza - poslední díl ve standardním formátu) v širokoúhlé HD kvalitě.[5]

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář